Avoimuus ja muotoilu tuovat bisnestä.

#kasvattamo #vuokrajohtaja #hinta #sopimus #digijohtaja #muutos #kokeilukulttuuri #innovaatio #idea #markkinointi #viestintä #yritysmuotoilu #myynti #liikettäideoihin #ideatliikkeelle #avoimuus

Remontointi on loistava harrastus ja siihen liittyvä talotekniikka on yksi mielenkiinnoistani. Vuosien varrella olen toistuvasti ihmetellyt miksi sähköalalla erilaisten ohjausjärjestelmien yhteensopimattomuus on enemmän sääntö kuin poikkeus. Kuluttajan silmin myös design loistaa poissaolollaan, erityisesti kotimaisessa tarjonnassa. Ja mihin on unohtunut markkinointi kuluttajille?

Meneillään olevan remontin yhteydessä 25 vuotta vanhan, sähkölämmitteisen talon lämmitysjärjestelmä ja kellastuneet sähkökalusteet ovat uusimisen tarpeessa. Talossa on huoneita sekä katto- ja lattialämmityksellä että sähköpattereita. Ohjauksen tarvetta on myös esim. auton lämmittimelle, kodin valoille ja erilaisille laitteille. Kuvaus sopii aika moneen sataan tuhanteen talouteen jo pelkästään Suomessa.

Normaaliin tapaani olen kartoittanut vaihtoehdot ja soveltuvat teknologiat perusteellisesti.

Tarvitsen älyhubin.

Älyhubin, joka tukee mahdollisimman montaa yleisintä standardia ja laitevalmistajaa. Saadakseni mahdollisimman suuret hyödyt mahdollisimman vähällä vaivalla ja rahalla, samalla järjestelmällä on järkevää ohjata lämmityksen lisäksi myös joitain viihdejärjestelmiä, hälytystä, kosteutta, ilmanvaihtoa, valoja ja monia muita laitteita. Minun on siis löydettävä sellaiset lämmityslaitteet ja termostaatit, jotka saan kiinni valittuun älyhubiin ja muut laitteet juttelemaan myös lämmityksen kanssa. Ei luulisi olevan vaikeaa, kun miettii paljonko erilaisista älylaitteista on kohkattu maailmalla.

Johtojen sijainteja en lähde muuttamaan muutoin kuin korkeintaan tiloissa, joissa rakenteita avataan, joten langattomuus on yksi vaatimus. Yleisiä standardeja, joilla homman luulisi hoituvan ovat esimerkiksi Zigbee ja Z-wave. Molemmat ovat jo laajassa käytössä maailmalla ja laajenevat edelleen kovaa vauhtia. Löydän varmasti sopivat, niitä tukevat laitteet ja toivottavasti kotimaisilta toimijoilta.

Ensin hallitus tyytyväiseksi.

Aloitin näkyvien kalusteiden valinnasta. Kytkimet ja pistorasiat osuvat silmiin jokaisessa talossa, joten niiden designiin on varmasti panostettu. Tein jo hyvissä ajoin ennen hankkeen alkua listan vaihtoehdoista ja kahlasin läpi mainoksia, esitteitä, nettisivuja ja eri yritysten tuoteviestintää. Täystyrmäys kaikille kotimaisille vaihtoehdoille, ei kauppoja, ei myyntiä. Valituksi tuli ulkomainen kalustesarja. Miksi? No se design, markkinointi ja viestintä, koko paketti kunnossa. Niin se myynti vetää.

Kotimaiset ovat muotoilultaan rautakaudelta, eikä markkinointi ja viestintäkään kovin houkuttelevaa ole. Täysin käsittämätöntä, että yksikään kotimainen valmistaja ei ole miettinyt kytkimiä design edellä, vaikka nimenomaan juuri design on se kriteeri, joilla kuluttaja ne valitsee. Ehkä niitä on myyty vain rakennusyrityksille, jotka valitsevat kytkimetkin lähinnä hinnan perusteella.

Kalusteiden osalta tekninen ongelma on vielä niiden sovittaminen tulevaan älyhubiin, koska todella harva valmistaja tarjoaa kytkimiä ja pistorasioita, jotka juttelevat suoraan langattomasti avointen rajapintojen kautta älyhubin kanssa. Onneksi markkinoilta löytyy releitä ja muuta tilpehööriä, joita voi asennuttaa rasiaan näkyvien kalusteiden ja älyhubin väliin hoitamaan kommunikointia. Lisäosien tarpeeltakin välttyisi, jos valmistajat siirtyisivät muotoilun lisäksi myös teknisesti pois rautakaudelta ja integroisivat uutta toiminnallisuutta kalusteisiin.

Seuraavaksi älyhubi.

Aiempi, käytössä jo tovin ollut kotimainen älyhubi ei tue kaikkia standardeja, eikä laitevalikoima ole riittävän laaja. Maailmalta löytyy kuitenkin muutama älyhubi, joissa on tuki kaikille yleisimmille standardeille, pitkä lista tuettuja laitteita, helppokäyttöinen sovellus kännykkään tai tablettiin, eikä ohjelmointiosaamista tarvita. Tämä osa hoitui helposti ja kaikki hyvin siltä osin.

Kolmanneksi termostaatit ja sähköpatterit.

Koin järkytyksen. Rautakauden sijaan tarjonta onkin kivikautista.

Markkinoilta löytyy alle yhden käden sormin laskettava määrä sähköiseen lattia- tai kattolämmitykseen sopivia termostaatteja, jotka juttelevat avoimesti suoraan älyhubin kanssa. Design on tuosta joukosta vain yhdessä kelvollinen ja sekin on vasta tullut myyntiin. Muut vaihtoehdot vaatisivat taas erillisiä komponentteja.

Sähköpattereissa tilanne on järkyttävän huono. En löytänyt yhtään sähköpatterien valmistajaa, jonka valikoimassa olisi sähköpattereita, joissa on integroituna tai edes vaihdettavan lisäosan tai termostaatin kautta avoimet rajapinnat älyhubiin kytkemiseksi sekä tarjolla riittävä määrä patterien kokoja, jotta koko talon tarpeen saisi katettua. Ja tarkennuksena, en löytänyt yhtään tuollaista valmistajaa koko maailmasta – toivottavasti olen väärässä. Irlannista löytyi valmistaja, joka tarjoaa avoimen rajapinnan kautta älyhubiin kytkettäviä infrapunalämmittimiä. Muutama valmistaja tekee myös nestekiertoisia, sähköllä lämmitettäviä pattereita, joissa integraatio toimii älyhubiin. Niiden design ja kokovalikoima on valitettavasti surkea. Ei ihme, jos joku valmistajista sanoo, että myynti ei vedä, tai markkinointi ei toimi. Ei varmasti, jos tuote on huono.

Tilanne ei paljon lämmitä.

Vaihtoehdoksi jää erillisten älyhubiin kytkettävien releiden kanssa pelaaminen, mikä on jo lähtökohtaisesti typerää, koska fiksumpikin tapa olisi mahdollista, jos valmistajat tulisivat pois kivikaudelta.

Luovutan.

Sähköpatterit saavat odottaa valmistajien siirtymistä pois esihistorialliselta ajalta, hankin ne heti siltä valmistajalta, joka ensimmäisenä tuo markkinoille tarpeita vastaavat tuotteet. Älyhubi vaihtuu ulkomaiseen. Kytkimet asennetaan kuten suunniteltu, myöhemmin niihin lisätään taustalle lisäkilkkeitä tai vaihdetaan älykkäämpiin, mikäli valittuun kalustesarjaan älykytkös koskaan tulee. Pistorasioiden vaihto jää myös odottamaan älykytköstä hubin kanssa. Ensimmäinen tarpeet täyttävä valmistaja saa senkin diilin.

Tarinan opetus.

Mikäli haluat tehdä kilpailijoiden elämän mahdollisimman vaikeaksi ja voittaa asiakkaat itsellesi

ÄLÄ

  • mene poteroihin
  • tee asiakkaan elämästä hankalaa

OLE

  • avoimempi kuin kilpailijasi
  • tyylikkäämpi kuin kilpailijasi

YMMÄRRÄ

  • mikä on asiakkaan todellinen ongelma

RATKAISE

  • asiakkaan ongelma kilpailijaasi paremmin
  • asiakkaan ongelma asiakkaan kannalta helpommin

KERRO

  • asiakkaalle kaikki edelliset asiat

Näillä opeilla odotan joltakin kotimaiselta valmistajalta Zigbee tai z-wave yhteensopivia, muotoilultaan maailman tyylikkäimpiä sähköpattereita, termostaatteja ja sähkökalusteita.

ps. Opit sopii aika monelle toimialalle.

#kasvattamo #vuokrajohtaja #hinta #sopimus #digijohtaja #muutos #kokeilukulttuuri #innovaatio #idea #markkinointi #viestintä #yritysmuotoilu #myynti #liikettäideoihin #ideatliikkeelle #avoimuus #muotoilu #design

Lue lisää kirjoituksiamme.