Sisältö-DJ

#kasvattamo #ideatliikkuu #liikettäideoihin #viestintä #mainos #markkinointi #konsultointi

Digitaalisuus hyökyy päälle elämän joka sektorilla. Se helpottaa tekemistä ja olemista monella tapaa, mutta se myös rajaa, ohjaa ja ottaa haltuun. Kännykkä on kädessä ja katse ruudulla joka toisella vastaantulijalla koko ajan, kaikkialla. Varsinkin lasten ja nuorten – siis diginatiivien – kohdalla digiriippuvuuden määritelmä alkaa usein olla todellinen.

Entäpä se sisältö, mitä lapset kännykällään tiiraavat? Se on usein melko luokatonta, matalaotsaista ja vähemmän kehittävää. Toisinaan myös väkivaltaista. Miksei olisi, nykyäänhän kuka tahansa voi julkaista mitä tahansa vailla lähes minkäänlaisia filttereitä. Puhumattakaan sitten erilaisten pelien sisäänrakennetuista koukuttavuustekijöistä.

Näitä sisältöjä olisi vanhempien tärkeää kyetä valvomaan, mutta harvalla kasvattajalla riittävät osaaminen tai konstit kokoaikaiseen, riittävän perinpohjaiseen lapsen netinkäytön tarkkailuun. Kuitenkin se olisi ensiarvoisen tärkeää varsinkin pienempien lasten kohdalla. Hankala asia – ilman digilaitteita ei oikein voi lasta enää pitää, mutta valtavasta sisältötulvasta pitäisi voida suodattaa sopivat.

Mitäpä siis, jos olisi sovellus, palvelu tai järjestelmä, joka kuratoisi sopivaa sisältöä lapsille.

Siis että olisi eräänlainen sisältö-DJ, joka osaisi arvioida mikä sisältö on ok ja mikä ei aina tietyn ikäiselle lapselle. Olisi sovellus, joka filtteröisi sisällön ja joka olisi vanhempien kontrollissa. Ihanan neuvostoliittolaista, mutta valitettavan tarpeellista.

Varmasti löytyisi päteviä some-kanavissa sisällä olevia tehtävään soveltuvia nuoria, esimerkiksi opettajaksi opiskelevia, tekemään tällaista kuratointia palvelun puitteissa, ihan räätälöidystikin tarpeen mukaan. ”Sertifioitua” sisältöä tuottavien somestarojen ja muiden nettimaailman silmäätekevien tarjonta otettaisiin mukaan feediin. Ei kiroilua, ei väkivaltaa, ei mitään ahdistavaa. Vain lapsille sopivaa, luotettavaa ja turvallista sisältöä.

Kas tässä, idea on vapaasti käytettävissäsi. Autamme mielellämme kehittämään ajatusta eteenpäin.

Lue lisää kirjoituksiamme.