Talokohtaista laatuauditointia

Taloja voi rakentaa monella eri tavalla niin työn kuin materiaalienkin laadun suhteen. Rakennuttaja voi pyrkiä rakentamaan mahdollisimman halvalla – käyttää halvimpia mahdollisia materiaaleja, tehdä nopeasti hutiloiden ja mennä muutenkin minimistandardien mukaan, rimaa hipoen, jopa sen alittaen. Toisaalta, rakennuttaja voi myös pyrkiä rakentamaan priimaa – tehdä viimeisen päälle huolella ja ylittää vaatimukset myös siellä, missä työn jälkeä ja laatua ei suoraan voisikaan jälkikäteen havaita, kuten perustuksissa, sisärakenteissa jne. Sitten on rakentamisen laadussa tietysti näiden välimuoto, johon suurin osa rakentamisesta varmastikin menee. Mutta kuinka tämä mitattaisiin, kuinka tämä todennettaisiin?

Vastaus on rakennuskohtainen rakentamisen laatustandardi. Auditointiprosessi, joka ottaa kantaa merkittävimpiin rakennuksen työn ja materiaalien laadun osa-alueisiin. Standardi olisi nimeltään ’Laadukasta tekoa’. Se pisteyttäisi kohteen kokonaisvaltaisesti, eri osa-alueittain, asteikolla nollasta sataan. Tuloksena olisi prosenttiluku – mitä korkeampi, sitä laadukkaampi rakennus. Pohjana arvioinnille käytettäisiin viranomaisten edellyttämiä toimenpiteitä ja toteutuksia. Laadukasta tekoa -standardi kuitenkin pureutuisi vielä syvemmälle. Näitä rakennustarkastuksen valvonnan piirissä olevia tarkastuskohteita täydennettäisiin hyvän rakennustavan vaatimuksilla. Sen lisäksi standardi arvottaisi muita tekijöitä, jotka olisivat osittain myös subjektiivisen tarkastelun alaisia.

Rakentajien, asentajien ja toimittajien taso tulisi voida arvioida näiden kokemuksen, maineen, asiakaspalautteen ja markkina-aseman perustella. Hyvämaineinen, asemansa vakiinnuttanut ja ammattitaitoiseksi todettu tekijä on eri asia kuin vero-ongelmainen hämäräperäinen huseeraaja ja saa näin ollen paremman pisteytyksen. Myös rakennusmateriaaleissa on eroa, olivat kyseessä valmiselementit, harkot, eristeet, putkitukset, ikkunat tai mitkä tahansa elementit, joista talo rakentuu. Esimerkiksi se, tehdäänkö väliseinät jykevämmästä harkosta tuplaeristyksellä vai heppoisesta lastulevystä minimieristyksellä, vaikuttaa akustiseen maailmaan, oli seinän päällä mikä tapetti tahansa. Täydentävät materiaalit, kuten lattiapinnat, kiintokalusteet, koneet ja laitteet pisteytettäisiin myös: jos kylpyhuoneen laatta on tymäkkää Carraran marmoria, lattia liimakiinnitettyä jalopuulankkua, keittiökalusteet puusepän mittatilaustyönä valmistamia ja laitteet Gaggenaun 400-sarjaa, on todennäköistä, että ne kestävät isältä pojalle.

Auditointia tekemään ja järjestelmää ylläpitämään tarvittaisiin niin ikään hyvämaineinen, tolkullinen ja läpinäkyvillä metodeilla toimiva instanssi, joka myisi palvelua vapailla markkinoilla kaikille halukkaille.

Niinkin monimutkaisessa ja taloudellisesti merkittävässä kokonaisuudessa kuin mitä esimerkiksi omakotitalo on, tällainen laadun mitallistamisleima voisi toimia mainiosti kohteen arvoa ylläpitävänä tekijänä tai esimerkiksi siitä kauppaa tehtäessä argumentoida tietyn hintatason puolesta.

Lue lisää kirjoituksiamme.